toppbild för rullskidor.nu

Rullskidstavar

Stavar till rullskidor ska ha en stavspets som tål huggandet i asfalten. Rullholkar med asfaltsspetsar kommer förmonterade på rullskidstavar men man kan montera på rullspetsar på längdskidstavarna som används på vintern. Rullholkarna med rullskidspetsar är anpassade för att ge samma längd på stavarna som vintertid, då man har stavtruga och stavspets för snö.

Populära stavar till rullskidor

  • IRS Extreme

    IRS Extreme
    Elpex IRS Extreme är en stav för rullskidåkning. Staven har ett lite hårdare rör än IRS Comfort men har samma dämpade handtag som gör åkningen skonsammare för händer, armbågar och axlar. Staven ger en känsla som är lik den vid stavisättning i snö.
  • IRS Comfort

    IRS Comfort
    Elpex IRS Comfort är en stav för rullskidåkning. Staven har ett lite mjukare rör än IRS Extreme men har samma dämpade handtag som gör åkningen skonsammare för händer, armbågar och axlar. Staven ger en känsla som är lik den vid stavisättning i snö.

Vilken längd ska man ha på rullskidstavar?

Egentligen ska man ha samma längd på stavar till rullskidor som stavar till skidåkning på snö. Det många gör är att de byter stavspetsen till speciella rullskidholkar. De är anpassade så att stavlängden blir motsvarande vintertid.

Köper du helt nya stavar för rullskidträningen kan du köpa en rålängd och kapa stavarna till önskad längd, men glöm inte räkna in rullholken i totallängden. För klassisk skidåkning finns en regel och ett regelverk som säger 84% av kroppslängden.

Tips! Får du mycket blåsor i händerna när du stakar längs vägen med dina rullskidstavar? Skaffa dig ett par bra rullskidhandskar med mycket grepp så minskar risken för skav och blåsor.