Rullskidor på vintern i minusgrader

Minusgrader behöver absolut inte betyda snö på marken och för den som vill träna skidåkning kan rullskidor på vintern vara en utmaning. Bar asfalt kan vara nyckfull vid minusgrader eftersom det är svårt att bedömma halka, isfläckar och grepp för rullskidhjulen.

Åka rullskidor på vintern i minusgrader, frågetecken?

En torr asfalt brukar inte vara några problem att åka rullskidor på även vid minusgrader i luften. Har det däremot lagt sig ett lager frost eller nån millimeter snö på asfalten är det nästintill omöjligt att åka rullskidor på den.

Rullskidstakning på vintern

En typ av rullskidträning som går bra i minusgrader är stakträning och det är för att skidorna färdas rakt fram, inga skär och inga frånskjut. Så har det fallit lite snö men det är inte tillräckligt för att göra skidspår så kan du ändå träna stakning på dina rullskidor.

Diagonalåkning eller skate är betydligt svårare och kan vara som att be om en fallolycka. Det gäller också om det ligger mycket blöta löv på vägen som kan göra det minst lika halt som is eller snö.

Alternativ till rullskidor i minusgrader

Om du tycker det är lite för riskabelt att ge sig ut på rullskidorna i kylan finns det goda alternativ i väntan på snön. Du kan skaffa tillgång till en stakmaskin så som till exempel en Skierg. Antingen köper du en maskin att ha hemma eller så kollar du med närmaste gym om de har en bra stakmaskin och månadskort.