Rullmotstånd på hjulen

Hjulen på rullskidor kan rulla olika lätt, från trögt till superlätt. Det är inte givet att man alltid ska köra med de superlätt rullande hjulen. Lär dig mer om rullmotstånd på rullskidhjul så du kan välja bättre det som passar dig.

Rullskidhjul med olika rullmotstånd 2,3 och 4

Hjulens rullmotstånd brukar klassificeras med en siffra från 1-4, där motståndet är högre ju högre siffran är. Ettor är de hjul som rullar absolut lättast och som vi kan kalla för tävlingshjul.

Standard är 2:or som normalt är det som sitter på rullskidorna du köper. Det är ett bra rullmotstånd för nybörjare och motionärer. Elitmotionärer och elitåkare tycker oftast att de rullar för lätt och väljer därför att gå upp i motstånd.

Rullmotstånd 3 går lite trögare och elitåkare tycker att de är skönare att köra på vid diagonalåkning med klassiska rullskidor. Det är även lättare att åka utför med 3:or eftersom det inte går lika fort.

Rullskidhjul 4:or används av de starkaste rullskidåkarna och kanske är det motstånd som påminner mest om skidåkning på snö när det gäller hastighet. Medelhastigheten på en kuperad rullskidbana är ganska så lik den man får på normalt skidföre vintertid.

Klass Beskrivning Användare
1 Rullar superlätt, tävlingshjul. Tävlingsåkare
2 Standard, sitter på vid köp. Nybörjare och motionärer
3 Går trögare, skönare vid diagonalåkning och lättare att åka utför på. Elitmotionärer och elitåkare
4 Går mycket trögt, liknar hastighet på snö. Starka rullskidåkare, elitklass

Träna tillsammans med olika rullmotstånd

Att det går att variera rullmotståndet genom att byta rullskidhjul ger en unik möjlighet för åkare på olika nivåer att träna tillsammans. Den som är mer fysiskt tränad kan köra med tyngre rullmotstånd och ändå få samma belastning.

Om du eller ditt barn ska åka i grupp kan det vara bra att kolla vad de andra har för rullmotstånd. Det blir lite tråkigt att komma på ett träningspass där alla andra har 2:or och du själv har 3:or monterade på dina rullskidor. Ska ni köra ett långt distanspass kommer du behöva ta i extra mycket för att hänga med.

Tävlingshjul (fria hjul)

På tävling får man ha vilka hjul man vill då det inte finns någon begränsning i materialval eller rullmotstånd. Hjul av PolyUretan rullar lättast men kan ha nackdelar på våt asfalt.

Gummihjul går lättare att ploga med men det är sällan en rullskidåkare behöver bromsa på det sättet vid tävling. Det går att "släpa" ena rullskidan på tvärsen för att ta ner farten inför en snäv kurva.

I FIS tävlingsregler är det paragraf 396 som rör rullskidtävlingar. Där kan du läsa exakt vilka regler som gäller. Till exempel måste utrustningen som en åkare använder finnas kommersiellt tillgängligt för alla att köpa.