Så loggar du träningspass på rullskidor

Har du en träningsklocka och vill logga din pass som rullskidåkning? Det är inte alla GPS/pulsklockor eller träningsappar som har rullskidor som aktivitet inbyggt i klockan. Du kan i vissa modeller skapa din egen typ av aktivitet. I annat fall kan man hitta andra lösningar genom att koppla ihop klockan med träningsappar.

Som grundval när du startar ditt pass har de flesta klockor Längdskidåkning eller Cross Country Skiing. Det ger dig åtminstone en urtavla som visar vettig information under passet. Då ser du hastighet, distans, tempo och kanske även stavfrekvens. Men för träningsdagsboken kanske man vill kunna logga det som ett rullskidpass och inte som ett snöpass.

Strava

Om du kopplar din GPS-klocka till träningsappen Strava kan du byta aktivitet till Roller Ski. Välj skidåkning i din klocka när du startar och kör ditt pass. Efter uppladdning går du till Strava-appen eller loggar in på strava.com för att byta typ av aktivitet.

Strava Rullskidor
Byte av aktivitet till Roller ski i Strava mobilapp

Garmin Connect

Garmin har stöd för längdskidåkning och ger då alla relevanta data man vill ha. Däremot kan man inte logga det som just rullskidåkning. Inte heller i appen Garmin Connect går det att byta till rollerski activity. Det är många som efterfrågat denna aktivitetstyp men tyvärr har inte Garmin bemött det önskemålet ännu.

Alla som har en Garmin GPS-klocka får helt enkelt komplettera med ett app-konto från en annan träningstjänst. Man kan ställa in automatisk synkronisering från till exempel Garmin Connect till Strava.

» Titta på Garmin pulsklockor & GPS-klockor

Roller Ski Tracker app till Garmin GPS-klocka

Roller Ski Tracker app till Garmin

Om du har en GPS-klocka från Garmin som har stöd för Connect IQ kan du ladda ner appar till klockan. På plattformen finns till exempel "Roller Ski Tracker" som utvecklats av 007Software.

Suunto

Suunto erbjuder möjligheten att byta aktivitet i sin träningsapp. Man går då helt enkelt in på aktiviteten och ändrar vilken sport det var man tränade. Det ser ut så här:

Suunto Rullskidor
Suunto: Välj sport > Rullskidor

» Se alla Suuntos träningsklockor